Bassekou Kouyate © Ziga Korit
wo 17 apr, 20:15 - wo 17 apr, 21:30 Kleine Zaal

Bassekou Kouyate

Terug in de Kleine Zaal: Bassekou Kouyate, de absolute grootmeester van de ngoni, een klein West-Afrikaans snaarinstrument. 'De Jimi Hendrix van de afro-rock-met-luit', aldus OOR. Bassekou Kouyate is zonder twijfel de meest innovatieve en opwindende Malinese muzikant van de afgelopen jaren. Hij blijft de grenzen van het eeuwenoude muzikale erfgoed van de ngoni verleggen en brengt zijn muziek naar een publiek over de hele wereld met zijn fenomenale liveband Ngoni ba, met in de gelederen zijn echtgenote, de geweldige zangeres Amy Sacko.

Musici

  • Bassekou Kouyate & Ngoni Ba:
  • Bassekou Kouyate: ngoni
  • Amy Sacko: zang
  • Momo Hafsi: elektrische bas
  • Franck Mantegari: drums

Bassekou Kouyate, grootmeester van de ngoni

Bassekou Kouyate is de absolute grootmeester van de ngoni, een klein West-Afrikaans snaarinstrument. Door dit instrument elektrisch te versterken en te gebruiken in pop, blues en rockmuziek zorgde de Malinese superster er eigenhandig voor dat zijn instrument de hele wereld veroverde. 'De Jimi Hendrix van de afro-rock-met-luit', volgens OOR. Vanavond speelt hij in de Kleine Zaal met zijn band Ngoni Ba onder andere werk van zijn plaat Miri. Een album over liefde, vriendschap, familie en 'true values' in tijden van crisis. Een muzikale reis naar Bassekou's geboortedorp Garana, een gehucht aan de oevers van de rivier de Niger.

Ngoni

Bassekou heeft op revolutionaire wijze een nieuw leven gecreëerd voor de ngoni, een verre voorouder van de banjo en een van de oudste snaarinstrumenten in Afrika. Bestaande uit drie snaren, een kalebas en een houten stok, is het eeuwenlang gebruikt als orkestinstrument en ceremonieel instrument. Door snaren toe te voegen, nieuwe speeltechnieken te ontwikkelen, het instrument elektrisch te versterken en te experimenteren met geluidseffecten zoals een wah-wah pedaal, heeft Bassekou het instrument volop in de schijnwerpers gezet. In Bassekou's handen is de ogenschijnlijk beperkte ngoni uitgegroeid tot een instrument met een breed melodisch bereik en onbeperkte mogelijkheden, dat moeiteloos westerse stijlen zoals jazz, blues en rock and roll omarmt.

Virtuoze samenwerkingen

'Ngoni virtuoso Bassekou Kouyate can make notes bend like light rays in the desert heat.', schreef Time Out Magazine. Kouyate heeft samengewerkt met vele grote muzikanten in Mali en daarbuiten: Youssou N'Dour, Ali Farka Toure, Bela Fleck, The Kronos Quartet, Eliades Ochoa, Damon Albarn, om er maar een paar te noemen. Hij won verschillende BBC Awards voor zijn beroemde debuutalbum Segu Blue. Werd voor een Grammy genomineerd voor de opvolger I Speak Fula en speelde honderden concerten over de hele wereld, waarbij hij het podium deelde met muzikanten van Paul McCartney tot John Paul Jones, Bono en vele anderen.

Tickets

  • Entree 0-25 - € 31,50
  • Entree 26-30 - € 31,50
  • Entree 31-35 - € 31,50
  • Standaard - € 35,00
Tickets bestellen